zaterdag 6 maart 2010

De Bende in de Westhoek DAG 2


Zaterdag werden we rond half negen verwacht voor het ontbijt.Het was een ontbijt om “u” tegen te zeggen: broodjes met diverse soorten kaas en vlees, maar ook zelfgemaakte confituur en choco. Ook streekeigen kazen (met Hommelbier) , paté, peperkoek , broodpudding … Het kon letterlijk en figuurlijk niet op.


Na het uitgebreide ontbijtzijn we een kerkhof gaan bezoeken van gesneuvelde soldaten van W.O. I. Heel de Westhoek ligt vol met zulke begraafplaatsen. Je wordt er even stil van, ook als je de leeftijden leest: 19 jaar, 20 jaar … Altijd iemands zoon, altijd iemands vriend.


Dan zijn we naar de plaatselijke beenhouwer Paul getrokken om onze bestelling te plaatsen, want we zouden natuurlijk een en ander meebrengen naar de Kempen. Specialiteit: vette darmen en bloedworst en paté. Ambachtelijke paté. Afgevuld in glazenbokaaltjes. Op het deksel staat met een alcoholstift geschreven: “Pauls ouderwetse paté 3 euro”. Ingrediënten en houdbaarheidsdatum onbekend in de Westhoek.


Nadien hebben we onze wandelschoenen aangetrokken om een stevige wandeling te maken, tegende wind van de Westhoek in. Prachtige natuur en vergezichten maar wel een beetje opletten waar je trapt.De wandelpaden hadden namelijk last van de overvloedige regenval van de laatste dagen en lagen er een beetje modderig bij. Een echte Kloefkapper heeft daar evenwel geen problemen mee. Denk maar eens aan de soldaten die daar gestreden hebben in de Eerste Wereldoorlog. Die wisten pas wat modder is.


In het dorpje Oostvleteren aangekomen, hebben we een bezoek gebracht aan straf café “Het witte paard” Hier was de tijd ook blijven stilstaan. Prachtig oud interieur en, niet onbelangrijk, rookvrij. Dit cafe was een paar jaar terug uitgeroepen tot gezelligste cafe van Vlaanderen.Toen men de bazin belde om haar dit te melden was ze zo van slag dat ze de hoorn direct terug oplegde en men haar terug moest bellen. En ze was er schijnbaar nog altijd niet van over.
Na de wandeling werden we verwacht in “Schraevenacker” in Oostvleteren.Een hoeve omgebouwd tot een toffe B&B met de sympathieke Karen aan het roer. We hebben er een kleinigheid genuttigd met een passend streekbiertje erbij.


Vervolgens hebben we een bezoek gebracht aan “De Leute”.Een prachtig oud cafeetje ondergebracht in het oud gemeentehuis van Oeren. Een dorpjes met amper 5 huizen. Het voorste gedeelte van het café is niet meer in gebruik en is nu een soort museum. De veranda achteraan is rustiek ingericht met oude Mechelse togen en een ferme houtstoof waaraan de Bende zich kon opwarmen. En zoals dat in een volkscafé dikwijls is, konden we er genieten van de stamgasten in alle maten en gewichten.


Daarna hebben we een bezoek gebracht aan het schooltje in Oostvleteren. Les wordt er niet veel meer gegeven, enkel nog over het brouwproces van De Struise Brouwers, bekend vanwege hun bieren met klinkende namen zoals Pannepot, Pannepeut, Struise Rosse,Stuise Witte … Ze hebben ooit de titel “Beste brouwers ter wereld” gekregen. Ze brouwen nu nog bij Decca, maar het is de bedoeling om op termijn in het schooltje te brouwen. Urbain heeft voor ons een speciale blend gemaakt van twee bieren (Pannepot en Aardmonnik). Een test om een nieuw bier te maken. Wij waren proefkonijn …


Na de wandeling en het proeven bij De Struise Brouwers, hebben we een paar uurtjes platte rust genomen om ons voor te bereiden op de grote ontdekking van het weekend: “Het Hof van Commerce”.


Voor de avond had Danny dus gereserveerd in het befaamde café en eetgelegenheid, “Het Hof van Commerce”, idyllisch gelegen aan het bruggetje aan de IJzer in Stavele. De bazin Iris is vorig jaar gekroond tot strafste cafébazin van Vlaanderen. Waar ze dat aan te danken heeft, wil ik niet verklappen. Als je het graag weet, raad ik je aan om ze zelf eens te bezoeken. Dan kan je het met je eigen ogen zien, want ik kan het niet beschrijven. Ik kan al wel zeggen dat mannen weten waarom … en het is niet voor de Jupiler. Natuurlijk waren we daar niet voor gekomen maar wel voor het lekkere buffet dat Iris voor ons had klaargezet.


Er was alles, maar dan ook alles, van het “zwientje” voorzien. Van kop tot poten en oren. Voor de liefhebbers zelfs de hersenen. Voor de minder gevorderden waren er ook kippenboutjes, worstjes, pasta’s en alle soorten groenten. Het was allemaal zeer lekker bereid en ieder vond er wel zijn goesting tussen. Na het lekkere eten heeft Danny nog een ferm schouderklopje gekregen van Iris … We mochten er nog eentje drinken van haar en zijn dan samen op de foto vereeuwigd.We zijn dan teruggekeerd naar onze B&B en hebben daar nog iets gedegusteerd bij het haardvuur. En zoals altijd zijn we braafjes en op tijd gaan slapen …(Wordt vervolgd !)