dinsdag 27 oktober 2009

De Bende goes Rochefort

Een uitnodiging om de brouwerij van Rochefort te bezoeken sla je niet zomaar in de wind. De Bende vertrok dan ook goedgemutst voor een gezellig dagje Ardennen. Bendelid Dré Ganzepoot belde op de laatste moment af wegens een onduidelijk griepje maar dat kon de pret niet drukken. Goede Vrijdag barkeeper Ivan vergezelde voor de gelegenheid de Bende naar het ruige zuiden. Brouwingenieur Gumer Santos staat ons met open armen op te wachten aan de abdijpoort. De Bende snuift eerst wat gezonde boslucht op in de abdijtuin. Even een ingetogen moment op het kerkhof waar ook Dom Anselmus, stichter van het huidige Trappistenklooster, begraven ligt. Dan is het grote moment aangebroken, de Bende staat aan de koperen brouwketels van het hemelse Trappistbier. De najaarszon priemt gezapig door de glasramen.

Gumer brengt ons ondertussen enkele geheimen van het brouwproces bij … via de oude catacomben komen we bij de gistingstanks alwaar de 10 onrustig staat te borrelen.

Eén keer in de week wordt hier gebotteld, toevallig vandaag. De flesjes 8 zoeven aan een snelheid van 20.000 stuks per uur aan onze neus voorbij om te eindigen in de nieuwe kratten Rochefort Trappistbier. Die worden op hun beurt nog eens 2 weken te rijpen gezet in de warme kamer.Om het bezoek af te sluiten stelt Gumer ons voor om wat aan “quality control” te doen … de Bende knikt eensgezind ja! De apotheose is een Rochefort 8 van ongeveer 10 jaar oud … het klassieke engeltje dat op onze tong …


Het verdere verloop van de dag wordt nog avontuurlijk … maar daar later meer over !